Xperience Hospitality | Grand Hotel Huis ter Duin

Van bokslessen naar levenslessen; Arnold Vanderlyde

Het is een tikkeltje na de afgesproken tijd wanneer Arnold Vanderlyde op een vrijdagochtend de lounge van het prestigieuze Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk binnen loopt. Een indrukwekkende maar vooral sympathieke verschijning, deze boomlange drievoudig bronzen medaille winnaar op de Olympische Spelen.

Arnold VanderLyde won driemaal olympisch brons (in 1984,1988 en 1992) en is eveneens drievoudig Europees en achtvoudig Nederlands kampioen boksen. Vanaf 1978 bokste hij 254 partijen waarvan 233 gewonnen, één onbeslist en slechts twintig verloren partijen. We ontmoeten hem in Noordwijk, omdat hij daar de avond ervoor mede organisatorwas van het Lions boksgala.

 

Is er goed gebokst gisteravond?
Gisteravond was een boksgala wat ze ook wel ‘white collar’ boxing noemen. Zakenmensen uit Noordwijk en omgeving hebben maandenlang getraind om één keer de ring in te gaan. Het is een bijzondere ervaring om toe te leven naar het moment, te trainen, ook te moeten afzien totdat je één keer in de ring staat: je krijgt een bitje in, je hebt je handschoenen aan, de bel gaat: ting! en je moet overleven. Dat is wat hoor! Dat is een confrontatie met jezelf. Het gaat om je identiteit. Deelnemers beginnen soms met een buikje en vallen kilo’s af in de training. Erg leuk om mensen op een andere manier naar die ring te laten kijken, als ze voor het eerst via zo’n gala kennis maken met de bokssport. Voor mij was het ook weer inspirerend. De groei van deze mensen, maar ook het doel waarvoor geld werd ingezameld, een hospice voor zieke kinderen.

 

Een goed doel...
Absoluut. Xenia Hospice biedt een thuis aan kinderen met een beperkte levensverwachting. In het hospice voelen ze zich thuis en worden ze begeleid naar hun finishlijn. Als vader is dat heel moeilijk om te zien. Toch is het prachtig wat ze die kinderen geven. Ik zie het ook echt zo dat ze aan de start staan van hun laatste finishlijn. Het hospice geeft ze energie waardoor ze het laatste stuk kunnen lopen. Dat maakt het voor mij makkelijker om ermee om te gaan. Je kunt heel goed voor je lichaam zorgen, maar het lot heb je niet in handen, dat laten deze kinderen wel zien. Het enige dat je in handen hebt, is hoe je met dat lot omgaat. Waardig leven, ook als je weet dat je doodgaat, en toch nog het beste uit jezelf halen.

 

Het is 21 jaar geleden dat je je laatste Olympische medaille won. Waarom kennen we jou nog zo goed?
De OS van 1984 was wel een evolutie in de sport. Voor het eerst live uitgezonden vanuit Amerika, Los Angeles, mensen keken ‘s nachts live of ‘s ochtends naar het laatste nieuws in de ontbijtshow van Koos Postma. Het was toen echt een hit. Het heeft destijds een impuls gegeven aan de sport in het algemeen maar ook zeker aan het boksen.

 

De bokssport heeft behoorlijk aan populariteit ingeboet.
Dat is zo. Met de Boxing Acadamy proberen we de negatieve kant van de sport tegen te gaan. De mindere kant van het boksen is natuurlijk dat je moet incasseren en klappen krijgt en het risico is ook dat je zulke klappen krijgt dat je er letsel aan overhoudt. Maar dat kan met veel activiteiten in het dagelijks leven gebeuren en ook in de sport is dit niet uniek voor boksen. Als je je goed voorbereidt en goed getraind bent dan is dat risico zo ontzettend klein want je gaat met de beweging mee en je neemt goede herstelperiodes in acht. Goed leven voor je sport is essentieel: discipline, doorzettingsvermogen en wilskracht zijn waardes waarmee je jezelf ontwikkelt. De challenge van boksen is: altijd in beweging zijn, zorgen dat je zo min mogelijk klappen krijgt. De pluspunten van de sport zijn het ontwikkelen van doorzettingsvermogen, leren omgaan met je angsten.

 

Ben je op dit moment nog betrokken bij de professionele bokssport?
Ik begeleid met mijn Boxing Acadamy nieuwe talenten. Het grootste talent is op dit moment Alicia Holsken, nu speelt ze fantastisch in de jeugdklasse, hopelijk kan ze zich in Brazilië tijdens de Olympische Spelen van 2016 al waar maken.

 

Daarnaast ben je een veel gevraagd spreker in het bedrijfsleven?
Dat is afgelopen 21 jaar een hele ontwikkeling geweest. Ik ben een redenaar probeer mensen bij elkaar te brengen, dat is mijn passie en mijn drive. Ik zie overeenkomsten tussen boksen en  het dagelijks leven. De naam van mijn boek en mijn lezingen is ‘fighting for success’. Je kunt fighting daarbij heel positief associëren, want in deze tijd moet je vechten om tot succes te komen. Voor mij staan de letters FIGHTING voor Fysieke Staat, Intelligentie, Groeistrategie, Humor, Tolerantie, Interesse, Normen en waarden en Geluk en gezondheid.

Ik heb veel wedstrijden gewonnen, maar ook enkele cruciale wedstrijden verloren, je leert daarvan om ook bij tegenslag in je eigen kracht te blijven staan. Er zijn veel parallellen te maken met het bedrijfsleven. Ook ondernemers moeten steeds creatief zijn, uitdagingen zoeken, kritisch zijn en het verrassingseffect gebruiken om iemand goed te raken.

 

Hoe kunnen mensen beginnen met boksen?
Het door mij ontwikkelde fitness-programma ‘fighting fit’ slaat heel goed aan, zowel onder mannen als onder vrouwen. Het is fitness met een heleboel elementen uit het boksen, zonder dat je de ring in hoeft. Het is de beste training die je kunt doen.

Vitaliteit en gezondheid zijn enorm belangrijk voor iedereen. Niet iedereen houdt van sport, of men denkt er door het drukke leven geen energie voor te hebben. Maar als je sport krijg je juist energie. En je hoeft niet hard te sporten of je kapot te trainen. Ga wandelen, daarvan raak je fysiek en mentaal in balans, àls je maar beweegt. Zolang je in beweging bent, is de kans dat je geraakt wordt klein. Lekker fietsen, lekker lopen. Bokstraining is fijn om nieuwe energie op te doen, je frustratie weg te slaan.

Agenda Huis ter Duin

 

Juni

Elke woensdag
Summer BBQ in BLT 
 

Juli

Elke woensdag
Summer BBQ in BLT 

4 juli
- Workshop Basisles wijnproeven (Latour, 16.00 - 18.00 uur)

 

Augustus

Elke woensdag
Summer BBQ in BLT 

1 augustus
- Workshop Kaas & Wijn (Latour, 16.00 - 18.00 uur)

9 t/m 23 augustus
- Expositie impressionisme met Niek van der Plas (dagelijks van 11.00 - 17.00 uur)

 

September

Laatste 2 weken van september
Tonijn menu in BBH